Zyban bijsluiter

Zyban bijsluiter

Zyban bijsluiter vindt je terug op deze pagina. Het is altijd verstandig om de bijsluiter goed door te nemen voordat je Zyban gaat bestellen. En mocht je na het lezen van de bijsluiter nog vragen hebben neem dan contact op met je huisarts.

Wat is Zyban en wanneer gebruik je het?

Zyban is een bekend medicijn wat gebruikt wordt om mensen te helpen bij het stoppen met roken. Sigaretten werken erg verslavend en voor de meeste is het moeilijk om te stoppen. Zyban biedt hierin uitkomst, het maakt het afkickproces wat makkelijker. Het werkzame bestanddeel is Bupropion. Bupropion zorgt ervoor dat de stemming wordt gereguleerd door chemische neurotransmitters. Als je een sigaret rookt en dus nicotine inhaleert heeft dit effect op dopamine en noradrenaline in de hersenen. Deze stofjes zorgen ervoor dat je jezelf goed en lekker voelt. Als je gaat stoppen met roken inhaleer je geen nicotine meer met als gevolg dat dopamine en noradrenaline minder aanwezig zijn in de hersenen. Hierdoor ontstaan afkickverschijnselen, denk hierbij onder andere aan irritatie en jezelf futloos voelen. Bupropion draagt bij aan een verminderde opname van dopamine en noradrenaline in de hersenen. Waardoor de hersenen gewend raken aan een normaal niveau van de stofjes dopamine en noradrenaline.

Belangrijke zaken voordat je Zyban gaat gebruiken

Voordat je Zyban gebruikt is het belangrijk om met onderstaande punten rekening te houden:

  • U mag dit medicijn nooit gebruiken als u allergisch of overgevoelig bent de stoffen in het medicijn, zie bijsluiter.
  • Als je medische aandoeningen heeft overleg dan altijd met een arts.
  • Er kunnen wisselwerkingen toetreden met het gebruik van andere medicijnen. Geef daarom ook altijd aan tijdens uw consult als u andere medicijnen gebruikt.
  • Gebruik Zyban niet als je zwanger bent, zwanger wilt worden of borstvoeding geeft.
  • Je kunt wat duizeligheid krijgen, dus let hier goed op als je deelneemt aan het verkeer.

Hoe gebruikt ik Zyban?

Als je met Zyban begint rook je gewoon nog door. Stel wel een datum vast dat je gaat roken. Het wordt aangeraden om te stoppen met roken tijdens de tweede week dat je Zyban gebruikt.

  • Week 1: Blijf roken terwijl je Zyban gebruikt
  • Dag 1 t/m 6:  Neem eenmaal daags één tablet (150 mg).
  • Dag 7: Verhoog de dosering naar één tablet tweemaal daags, met ten minste 8 uur ertussen, en niet vlak voor het slapen gaan.
  • Week 2:Blijf tweemaal daags één tablet innemen. Stop deze week met roken op de datum die u ervoor hebt vastgesteld.
  • Weken 3 tot en met 9: Blijf tweemaal daags één tablet innemen tot en met 9 weken. Als u na 7 weken nog niet met roken hebt kunnen stoppen zal je arts adviseren te stoppen met het gebruik van Zyban. Er kan ook geadviseerd worden om geleidelijk, na 7-9 weken, te stoppen met het gebruik van Zyban.

Als je ouder bent dan 65 jaar is de maximale aanbevolen dosering één tablet van 150 mg eenmaal daags. Als je medische aandoeningen / problemen hebt raadpleeg eerst een arts, bovenstaand schema kan dan afwijken. 

Aanvullende informatie

Zoals elk medicijn kunnen er bijwerkingen ontstaan, dit is ook bij Zyban het geval. De meest voorkomende Zyban bijwerkingen zijn slapeloosheid, verhoging van bloeddruk en duizelig/misselijk worden. In zeer zeldzame gevallen kan het voorkomen dat gebruikers anders gaan denken en een ongelukkig gevoel krijgen. Bij bijwerkingen is het altijd aan te raden om de huisarts te contacteren.

Nu Zyban kopen »