Zyban of Champix?

Er zijn momenteel verschillende middelen om te helpen bij stoppen met roken. Zyban is er één van maar er is ook Champix. Champix is net als Zyban een veelgebruikt medicijn. Maar wat is het verschil tussen deze middelen? Beide medicijnen worden gebruikt om het stoppen met roken makkelijker te maken. Beide behandelingen hebben dus hetzelfde doel, echter werkt Champix net even anders als Zyban. Daarom is het verstandig de juiste behandeling te kiezen die het meest bij jou past.

Hoe werkt Zyban?

Zyban wordt geproduceerd door het bedrijf GlaxoSmithKline. Zyban wordt met behulp van tabletten ingenomen. Bupropion is de werkzame stof van Zyban. Zyban wordt soms ook wel Bupropion genoemd. Bupropion zorgt ervoor dat de stemming wordt gereguleerd door chemische neurotransmitters. Zo is de neurotransmitter dopamine nauw verbonden met het gebied

Zyban of Champix

in de hersenen wat beloning registreert. Onder andere roken zorgt voor een hoog dopamine niveau waardoor men een fijn gevoel krijgt. Noradrenaline zorgt dan weer voor een andere sensatie. Dit stofje werkt als een simulant waardoor je alerter bent en je goed kunt concentreren. Als je dus verhoogde druk of gevaar ervaart zullen je zintuigen door dit stofje extra op scherp worden gezet.

Als je een sigaret rookt en dus nicotine inhaleert heeft dit effect op dopamine en noradrenaline in de hersenen. Deze stofjes zorgen ervoor dat je jezelf goed en lekker voelt. Als je gaat stoppen met roken inhaleer je geen nicotine meer met als gevolg dat deze stofjes minder aanwezig zijn in de hersenen. Hierdoor ontstaan afkickverschijnselen, denk hierbij aan irritatie en jezelf futloos voelen. Bupropion draagt bij aan een verminderde opname van dopamine en noradrenaline in de hersenen. Waardoor de hersenen gewend raken aan een normaal niveau van de stofjes dopamine en noradrenaline. Kortom je hebt dan geen nicotine meer nodig om jezelf goed te voelen of alert te zijn. Zyban kopen kan dus uiterst effectief zijn om je van je rookverslaving af te krijgen.

Hoe werkt Champix?

Champix of Zyban

Champix wordt geproduceert door het bedrijf Pfyzer. Champix neem je in met behulp van tabletten. De werkzame stof van Champix is varenicline tartrate. Dit stofje zorgt er als het ware voor dat het de plaats van nicotine in de  hersenen overneemt. Champix heeft invloed op de acetylcholine receptor in de hersenen wat ervoor zorgt dat je plezier ervaart aan het roken en jezelf prettig voelt. De werkzame stof van Champix bezet het gedeelte waar de nicotine normaal naar toe zou gaan. Waardoor je minder afhankelijk wordt van nicotine. En uiteindelijk ervoor kan zorgen dat roken minder fijn wordt. De nicotine die dus nog wel bij de zogenaamde acetylcholine receptor kan komen heeft dus minder effect. Als je het roken toch weer oppakt zal het roken minder fijn / lekker zijn als zonder het gebruik van Champix.

 

Wat moet ik kiezen, Zyban of Champix?

Zyban of Champix wat moet ik kiezen? Dit is per persoon afhankelijk en hangt ook af welk medicijn het meest geschikt is in jouw situatie. Als je plannen hebt om te stoppen met roken is het belangrijk contact op te nemen met je arts. Je kunt dan de juiste stopmethode kiezen.

Er zijn verschillende onderzoeken uitgevoerd sinds Zyban en Champix op de markt zijn. Zo hebben Canadese onderzoekers in 2006 een aantal onderzoeken vergeleken en zij concludeerden dat zowel Zyban als NRT effectiever waren dan placebo’s en dat Champix zelfs effectiever dan beide behandelingen was. Champix was in die tijd nog nieuw dus er waren nog niet veel onderzoeken naar deze behandelingen uitgevoerd. 

Een ander onderzoek uit 2013 gaf aan dat zowel Champix, Zyban en NRT beter bij het stoppen met roken werken dan placebo’s maar Champix had weer de hoogste resultaten.  Zo zouden er voor elke 10 mensen die stoppen met roken door het gebruik van een placebo 18 mensen zijn die door middel van Zyban konden stoppen, in vergelijking met 28  ex-rokers door Champix gebruik.

Champix is momenteel niet verkrijgbaar en hoe lang dit gaat duren is onbekend. Door verschillende partijen is vastgesteld dat bij de productie van Champix nitrosamine ontstaat. Deze stof is mogelijk kankerverwekkend en dus (tijdelijk) uit de productie gehaald.

Bij Zyban is dit niet het geval en is dus veilig voor gebruik, een prima alternatief:

Nu Zyban kopen »