Zyban gewichtstoename

Ontstaat er een gewichtstoename door het gebruik van Zyban? In een aantal onderzoeken komt naar voren dat vergeleken andere hulpmiddelen om te stoppen met roken geen significant hogere gewichtstoename is opgetreden. Na één jaar waren de deelnemers die Zyban gebruikte 3,8 kg aangekomen, de placebogroep 5,6 kg. Nog een jaar later waren de Zyban gebruikers gemiddeld 4,1 kg zwaarder geworden, de placebogroep 5,4 kg. Als je stopt met roken heb je een verlangen naar nicotine, veel stoppers proberen dit op te vangen door lekkerder en meer te eten. Ook hierdoor krijgen mensen gewichtstoename.

Er zijn twee methodes om te stoppen met roken: van een dag op de andere en langzaam verminderen. De eerste manier van stoppen wordt ook wel Cold Turkey genoemd. Je gooit een pakje sigaretten weg en koopt geen nieuwe meer. Het klinkt simpel maar de ontwenningsverschijnselen kunnen vrij heftig zijn. Om de ontwenningsverschijnselen op te vangen kan Zyban een goed hulpmiddel zijn om te stoppen met roken.

Hoe werkt Zyban?

Zyban is een geneesmiddel en je moet een recept hebben van je huisarts of van een specialist om het te kunnen gebruiken. Zyban wordt gebruikt als hulpmiddel bij het stoppen met roken. De werkzame stof in Zyban is bupropion. Bupropion zorgt ervoor dat de stemming wordt gereguleerd door chemische neurotransmitters. Zo is de neurotransmitter dopamine nauw verbonden met het gebied in de hersenen wat beloning registreert. Als je een sigaret rookt en dus nicotine inhaleert heeft dit effect op dopamine en noradrenaline in de hersenen. Deze stofjes zorgen ervoor dat je jezelf goed en lekker voelt. Als je gaat stoppen met roken inhaleer je geen nicotine meer met als gevolg dat deze stofjes minder aanwezig zijn in de hersenen. Hierdoor ontstaan afkickverschijnselen, denk hierbij aan irritatie en jezelf futloos voelen. Bupropion draagt bij aan een verminderde opname van dopamine en noradrenaline in de hersenen. Waardoor de hersenen gewend raken aan een normaal niveau van de stofjes dopamine en noradrenaline. Kortom je hebt dan geen nicotine meer nodig om jezelf goed te voelen of alert te zijn.

 

Zyban
Klik voor meer informatie

Verschijnselen bij het stoppen met roken

Gewichtstoename

Als je stopt met roken is de kans dat er gewichtstoename ontstaat aanwezig. Dit komt bij circa 70% van de stoppers voor. Echter kan het ook zo zijn dat je juist afvalt. Bij stoppers is een gewichtstoename van 2 tot 4 kilogram heel normaal. In de eerste plaats is er dus sprake van het weer opnemen van het verloren gewicht. Ook lijkt het verlangen naar nicotine erg op een hongergevoel, de stopper gaat dus meer eten waardoor je aankomt.

Prikkelbaar gedrag

Door te stoppen met roken heb je de eerste weken flinke drang naar nicotine. Dit verlangen naar nicotine blijft onvervuld en hierdoor kan de stopper snel geïrriteerd zijn. Dit gedrag kan voor de mensen rondom de stopper vervelend zijn. Deze gedragsveranderingen duren meestal vier weken en worden minder naarmate men langer is gestopt met roken. Dit gedrag komt voor bij ongeveer 60% van stoppers.

Gebrek aan concentratie

Gebrek aan concentratie is ook een veelvoorkomend verschijnsel. Dit komt doordat er geen fysieke aanwezigheid meer is van een sigaret, pijp of sigaar. Dit gevoel neemt vaak snel af en duurt meestal niet langer dan twee weken. Ook een licht gevoel in het hoofd hoort erbij. Dit duurt meestal een paar dagen en niet iedereen heeft er last van. Ook duizeligheid komt voor.

Slapeloosheid en een onderbroken slaappatroon

Veel stoppers hebben het gevoel dat ze niet goed slapen en veel wakker worden. Dit komt door het gebrek aan nicotine in het lichaam. Hierdoor verandert het slaappatroon. Nicotine is een opwekkend middel en bij het stoppen met roken ontstaat een gevoel of er sprake is van een gebrek aan slaap, een vorm van vermoeidheid.  Het duurt meestal een week tot twee weken om weer over te gaan tot een normaal slaappatroon.

Hunkering naar een sigaret

Bij circa 70% van de mensen die gestopt zijn met roken komt het voor dat ze meerdere malen per dag een hunkering hebben naar een sigaret. Bij het gebruik van Zyban wordt deze hunkering onderdrukt.

Vergeet nooit dat het hele lichaam betrokken is bij het stoppen van de verslaving aan nicotine. Bent u er niet zeker van of een symptoom normaal is in uw situatie, overleg dan met je huisarts of de specialist die u Zyban heeft voorgeschreven. Ook met de hulp van Zyban zal het stoppen met roken niet makkelijk zijn.

Nu Zyban kopen »