Zyban en alcohol

Zyban, ook wel Bupropion genoemd is een medicijn om te stoppen met roken. Bupropion is het bestanddeel van Zyban en zorgt ervoor dat de stemming wordt gereguleerd door chemische neurotransmitters. Zo is de neurotransmitter dopamine nauw verbonden met het gebied in de hersenen wat beloning registreert. Als je een sigaret rookt en dus nicotine inhaleert heeft dit effect op dopamine en noradrenaline in de hersenen. Deze stofjes zorgen ervoor dat je jezelf goed en lekker voelt. Als je gaat stoppen met roken inhaleer je geen nicotine meer met als gevolg dat deze stofjes minder aanwezig zijn in de hersenen. Hierdoor ontstaan afkickverschijnselen, denk hierbij aan irritatie en jezelf futloos voelen. Bupropion draagt bij aan een verminderde opname van dopamine en noradrenaline in de hersenen. Waardoor de hersenen gewend raken aan een normaal niveau van de stofjes dopamine en noradrenaline. Kortom je hebt dan geen nicotine meer nodig om jezelf goed te voelen of alert te zijn.

Bijwerkingen

Het medicijn Zyban kent een aantal bijwerkingen. De bijwerkingen zijn meestal de eerste paar weken van het slikken van het medicijn het ergst, en nemen daarna af. Bijwerkingen komen bij Zyban het meest voor bij mensen van 65 jaar.

Zyban en alcohol

De inname van Zyban

Als je begint met Zyban rook je gewoon door, je bepaald wel een stopdatum. Deze stopdatum is het handigst dat deze in de tweede week valt dat je Zyban gebruikt. Dag 1 t/m 6 neem je eenmaaldaags één tablet in. Vanaf dag 7 verhoog je de dosering naar één tablet tweemaal daags, met ten minste 8 uur ertussen. Blijf tweemaal daags één tablet innemen tot en met 9 weken. Als u na 7 weken nog niet met roken hebt kunnen stoppen zal je arts adviseren te stoppen met het gebruik van Zyban. Er kan ook geadviseerd worden om geleidelijk, na 7-9 weken, te stoppen met het gebruik van Zyban. Dit schema kan afwijkend zijn, als u ouder bent dan 65 jaar of medische aandoeningen hebt. Lees hier meer terug over de Zyban bijsluiter.

Zyban en alcohol

Zyban heeft bijwerkingen, als deze bijwerkingen het zicht, reactievermogen of denkvermogen beïnvloeden is het niet verstandig om te gaan autorijden. Men mag echter wel autorijden tijdens het slikken van de kuur, het is niet verboden. Mochten er bijwerkingen ontstaan die het zicht belemmeren zoals duizeligheid dan is het niet verstandig auto te rijden.

Zyban kan ervoor zorgen dat alcohol een groter effect heeft op uw lichaam. Het wordt afgeraden grote hoeveelheden alcohol te nuttigen als je Zyban gebruikt.

Ervaringen met Zyban

Veel mensen hebben goede ervaringen met Zyban. Hou er wel rekening mee dat je gemotiveerd bent om te stoppen met roken voordat je aan de kuur begint. Zo wordt de slagingskans nog groter.

Nu Zyban kopen »